top of page

OVER ONS

DE STICHTENDE LEDEN

Het is belangrijk dat u weet wie we zijn, wat we doen en waar we voor staan. Daarom stellen we graag de stichtende leden van onze vereniging aan u voor. Onderaan de pagina kan u bovendien onze beginselverklaring lezen. Deze 'mission statement' is een beknopte omschrijving van de hogere doelstellingen en de visie van de Belgica Society.

Om onze projecten te realiseren hebben we echter uw hulp nodig. Onze leden en sympathisanten zijn onmisbaar voor het succes van deze onderneming en we zijn dan ook bijzonder dankbaar voor uw steun. Samen kunnen we er voor zorgen dat onze Belgische maritieme geschiedenis behouden blijft.

Business Meeting
Willy klein.jpeg

Willy Versluys

Stichter en Voorzitter

Business Meeting

Thomas Seifert

Vice Voorzitter

Als reder en visionair ondernemer kwam Willy Versluys met zijn vele innovatieve plannen niet zelden op ramkoers met de traditiegebonden visserijsector. Maar een Versluys geeft niet snel op. De Belgica Society is een van Willy's vele geesteskinderen.

Helge Seifert.png

Helge Seifert

Verbindings Officier

Helge is geboren in Noorwegen. Dankzij hem hebben we onze contacten en sympathisanten tot ver buiten de Belgische grenzen kunnen uitbouwen en dan vooral in Scandinavië. Geen brug is hem te ver.

Thomas Seifert klein.jpeg

Thomas Seifert

Vice Voorzitter

Thomas Seifert is binnenhuisarchitect en heeft zijn eigen bedrijf waar hij zich specialiseert in het conceptualiseren en visualiseren van grote projecten. Vroeger was hij Marketeer en ontwerper voor het 'New Belgica' project te Noeveren.

Eddy stuer klein.png

Eddy Stuer

Secretaris

Eddy Stuer is voorzitter van Watererfgoed Vlaanderen. In 1991 richte hij De Steenschuit op als een opleidingscentrum voor langdurig werkzoekenden. Zonder zijn gedreven inbreng zou het legendarische replica van de Belgica wellicht niet bestaan.

BEGINSELVERKLARING

BELGICA SOCIETY INTERNATIONAL IVZW

Naar aanleiding van de 120ste verjaardag van het vertrek van de Belgica-expeditie uit Antwerpen naar Antarctica wil Belgica Society International bijdragen aan een blijvende herinnering van deze expeditie. Het belang van de Belgica expeditie kan niet worden overschat :

 

 • Historisch : de eerste wetenschappelijke expeditie en overwintering op Antarctica.

 

 • Wetenschappelijk : baanbrekende ontdekkingen op tal van wetenschappelijke domeinen.

 

 • Internationaal : door samenwerking doen zes nationaliteiten een riskante onderneming lukken. 

 • Toekomstgericht : de bestudering van de wetenschappelijke metingen van 120 jaar geleden kunnen bijdragen tot het klimaatbewustzijn vandaag. 

 

Door het belang van de expeditie in herinnering te brengen kan de BSI haar werking profileren op tal van gebieden:

 

 • Educatief : zowel jong als oud kunnen, in al dan niet schools verband, lessen trekken uit de Belgica-expeditie.

 • Wetenschappelijk : De wetenschappelijke resultaten van de Belgica-expeditie waren opzienbarend en worden tot de dag van vandaag te weinig gewaardeerd, vooral in België.  In het licht van de klimaat problematiek blijven de Belgica-bevindingen van 120 jaar geleden ook vandaag nog uitermate belangrijk.

 

 • Cultureel : zowel het materieel als het immaterieel erfgoed van de Belgica is indrukwekkend en dient naar de toekomst te worden veilig gesteld.

 

 • Internationaal : de laatste jaren zijn heel wat contacten gelegd met landen die te maken hadden met de Belgica expeditie.  BSI zal zich beijveren om hierrond een internationale erfgoedgemeenschap uit te bouwen.

 

 • Toeristisch : BSI zal zich beijveren voor het bergen van het wrak en het een toeristische ontsluiting bezorgen ofwel in Noorwegen ofwel in België.

 

 • Sociaal : BSI wil het replica-project van De Steenschuit in Boom op allerhande manieren ondersteunen; publicitair in binnen- en buitenland, maar ook materieel.

 

 • Economisch : BSI wil Belgica-gerelateerde producten helpen vermarkten in binnen- en buitenland.

 

 • Financieel : BSI zal aan fondsenwerving doen om initiatieven die aan de Belgica-expeditie herinneren te ondersteunen. Ze wil door haar internationale uitstraling en ondersteuning van het nautisch, wetenschappelijk en cultureel erfgoed, fondsen werven en verdelen.

beginselverklaring
bottom of page